RhodosRhodos hem
Rhodos stad
Hitta strand
Sevärdheter
Väder
Vackra bilder
Bra hotell
Hemliga tips
Fakta om Rhodos
Rhodos utflykter
Mat och restaurang
Rhodos karta


Rhodos utflykter och öluffning i Grekland

Om man stannar en längre tid på Rhodos kan det vara trevligt att göra lite utflykter till andra öar. Att öluffa i Grekland är något av det vackraste man kan göra. Rhodos den största av de grekiska tolvöarna och just tolvöarna ligger väldigt nära till hands när det gäller att öluffa i Grekland. Många båtturer utgår från Rhodos stad och det är inte så speciellt dyrt att göra en liten utflykt och ta en båt till någon av de andra öarna. Det är dock ganska långt till vissa av dem så räkna med att spendera en del tid på båten. Ofta finns det alternativ till de stora färjorna i form av t.ex. bärplansbåtar.

Här kommer lite tips på öar att besöka om man har tänkt öluffa eller bara vill åka på en utflykt.


Simi (stavas ibland Symi)

Från Rhodos stad utgår dagsutflykter till Simi nästan varje dag. De flesta sådana utflykter är specialanpassade för turister. Det vanliga är att man först åker med båten till huvudstaden som också heter Simi. Där kan man gå en promenad uppe i byn som är byggd liksom utefter ett berg, ta en kaffe eller vad som helst. Sedan brukar båten hämta upp en igen för att ta alla turister till Panormitis. Där ligger en ganska känd kyrka med kloster och tillhörande museum och det finns en del intressant att se.


Karpathos en pärla i Grekland

Karpathos är en pärla i den grekiska övärlden. En otroligt vacker ö. Ganska stor men ändå betydligt mindre än Rhodos. Karpathos är väldigt bergigt och hyr man en bil och åker till någon av de högt belägna byarna kan man t.o.m. få se små moln åka omkring runt fötterna! Den höga höjden gör också att det är fuktigt på många ställen och det kan faktiskt bli lite kallt emellanåt. Det är också väldigt blåsigt. På vissa ställen kan det vara löjligt mycket blåst men det finns också lugna platser och fantastiska stränder.

Byarna på Karpathos är några av de vackraste grekiska öar i alla fall jag har sett. Otroligt gulliga! De är vackra på så sätt att de är enhetliga och husen är i gott skick. Missa inte byn Olympos där gammal kultur är bevarad.

På Karpathos finns många australiensare så det är gott om folk som kan engelska. Karpathos är dock inte på långa vägar så exploaterad som t.ex. Rhodos och Kos. Mycket av den fantastiska naturen är bevarad och gator och torg är inte översvämmade av turister. Karpathos är dock inte att rekommendera om man vill festa.


Kos ön för den som gillar party

Man kan åka på utflykt till Kos från Rhodos stad. Kos är en ö som är känd för att vara befolkad av engelsmän och mycket party. Och det stämmer väl. Det finns kanske inte jättemycket sevärdheter på så sätt förutom ett olivträd som är ett par tusen år gammalt och rester efter en antik stad.

Stränderna på Kos är kanske utav de finaste i hela den grekiska övärlden. Nära huvudstaden ligger en strand med alldeles vit, finkornig sand. Missa inte den!

På Kos finns gott om party för den som gillar det. Det kanske dock inte är det optimala resmålet för någon som älskar genuin grekisk kultur.


Kalymnos svampfiskarnas ö

Kalymnos är en ö som främst är känd för sitt svampfiske. Man kan ofta se en och annan gammal man som går lite konstigt det är då förmodligen en gammal svampfiskare som fått en släng av dykarsjukan. ön är ganska liten men det finns en del att utforska och en del stränder att bada vid. Man kan ofta hitta ett rum precis när man stiger av båten.


Nissyros en ö med levande vulkan

Nissyros är en ganska liten, rund ö. Om man åker upp till toppen (det finns bussar) kan man titta på vulkanerna. En av dem är fortfarande vid liv och man kan faktiskt gå ner i den. Senaste utbrottet var på 1800-talet. Det är dock mycket varmt i detta område eftersom marken ligger så nära lavan. Bäst är att följa en guide så man vet var man kan gå och inte.


Patmos

Att åka från Rhodos till Patmos är långt och tar många timmar. Men Patmos är en intressant ö. Här finns en gammal kyrka och ett kloster som är en fantastisk sevärdhet. Man kan gå ner i grottan där evangelisten Johannes fick sina uppenbarelser om apokalypsen.