RhodosRhodos hem
Rhodos stad
Hitta strand
Sevärdheter
Väder
Vackra bilder
Bra hotell
Hemliga tips
Fakta om Rhodos
Rhodos utflykter
Mat och restaurang
Rhodos karta
     

De bästa sevärdheterna på Rhodos

Trodde du att Rhodos bara bestod av stränder, shopping och fest? Här finns mycket mer! Så otroligt mycket intressant, vackert och annorlunda att se att man knappt vet var man ska börja.

Rhodos stad

Rhodos stad är en sevärdhet i sig. Då tänker jag framför allt på Gamla stan som har en väldigt gammal ringmur och ett slott. Här finns också ett antikt museum med många gamla och fantastiska skatter.


Park Rhodos - Rodini

Nära själva Rhodos stad ligger den lilla parken Rodini. Här kan man ta en avkopplande promenad i skuggan från cypresserna och titta på hjortar i inhängnader och påfåglar som går fritt. Små bäckar med vackra svanar som simmar runt gör att det liknar rena paradiset. Min far var en gång i tiden med och planerade utseendet för parken.


Fjärilsdalen

Fjärilsdalen ligger mitt inne i ön och benämns ofta Petaloudes ("fjärilar" på grekiska) eller Butterflies. Här går man som i ett fantasylandskap med träbroar över bäckar för att titta på en speciell sorts fjärilar som det kryllar av här. Fjärilarna är rödsvarta och väldigt vackra men färgerna syns bara när de sitter stilla. De sätter sig i klungor på trädstammar och klippor så att de täcker alltihop som en matta. Det är fascinerande att se. även här har min far haft ett finger med i designen av dalen, t.ex. har han gjort ritningen till de stora svarta fjärilarna som hälsar en välkommen vid entrén.


Sju Källor

Rhodos har, till skillnad från många av de andra tolvöarna gott om sötvatten. En bit inåt landet i närheten av Tsambikastranden finns området Sju Källor ("Epta Piges" eller "Seven Springs på kartor). Här finns stora sötvattensdammar och bäckar - allting iskallt förstås. Otroligt vacker natur med skog och vattenfall. Här kan man gå genom stora, mörka tunnlar i porlande vatten. Det finns mycket att utforska för den som klarar värmen. För även om området till allra största delen är i en skog är det ganska varmt att röra på sig.


Antika stadion

En bir utanför Rhodos stad på ett berg lite söderut ligger den antika stadion. Här hölls idrottsspel under antiken och det lustiga är att det faktiskt växer lagrar runt omkring som troligen har använts till att kröna spelens vinnare med. I samma område ligger även en amfiteater som är otroligt vacker och välbevarad samt Apollons tempel (se bild).


Lindos - Antik före detta huvudstad

Kanske den största sevärdheten på Rhodos? Lindos var Rhodos huvudstad under antiken och ruinen ligger högt upp på en klippa. Det finns två sätt att ta sig dit. Antingen kan man åka på en åsna eller gå upp för en massa trappor. Det behöver väl knappast sägas att detta är otroligt ansträngande i värmen? Vill du absolut se ruinen på nära håll så är tipset att komma dit tidigt på dagen då solen ännu inte blivit som starkast. Utsikten där uppifrån är fantastisk. Se upp för klippkanter och lösa stenar. Lyckligtvis finns en strand nedanför i den lilla lagunen.

Flyg till Rhodos - alla destinationer


Kamiros - Antik hamnstad

Kamiros är en av Rhodos tre antika städer och är belägen mitt på ön, på västkusten. Här finns inte samma majestätiska pelare och kolonner som i Lindos, utan här ser man mer rester av gamla hus. även om den inte ligger högt som Lindos är det ändå en ganska ansträngande promenad på ruinerna mitt i solen så ta med solhatt och solskydd. Efteråt kan man åka till stranden vid Kamiros och bada och äta kanske världens godaste fisk på en av restaurangerna.


Ialysos - Högt belägen antik stad

Ialysos är den tredje av Rhodos antika städer och ligger högt upp på berget Filerimos. Man måste ha bil för att ta sig upp. Här finns i alla fall skugga. Man kan titta på dels ruiner och dels en kyrka. Utsikten är otrolig. Som tur är finns ett par fik här uppe som säljer glass och drycker.


Kalithea hälsokällor

Vid Kalithea finns hälsokällor som är flera hundra år gamla och byggdes av italienare när Rhodos tillhörde Italien. Dessa är värda ett litet besök. Till hälsokällorna kom folk för att dricka hälsosamt vatten som sades rena kroppen. Detta är också anledningen till att det fanns så många toaletter på området! (Jag tror att det nu också finns moderna toaletter i anslutning till de gamla.) Hela området är väldigt vackert med massor av mosaik på hela golven och fina byggnader.