RhodosRhodos hem
Rhodos stad
Hitta strand
Sevärdheter
Väder
Vackra bilder
Bra hotell
Hemliga tips
Fakta om Rhodos
Rhodos utflykter
Mat och restaurang
Rhodos karta


Fakta Rhodos - Bra att veta


Billiga resor till Rhodos och sista-minuten


Här kommer några fakta om Rhodos för dig som funderar på att åka dit. Dessa fakta är bra att känna till på förhand så att man kan vidta lite försiktighetsåtgärder och göra resan så trevlig som möjligt.


Är det billigt på Rhodos?

Många undrar om det är billigt på Rhodos och om det i så fall är billigare än i Sverige. Nja, det var en gång väldigt billigt att semestra på Rhodos men det har ändrat sig, inte minst sedan Grekland gick med i europeiska valutaunionen. Mat i affären är t.ex. minst lika dyr som i Sverige. Däremot är maten på restauranger billigare eftersom utbudet på ön är så stort. Alkoholhaltiga drycker är något billigare både i butik och på krogen. I övrigt håller kläder och prylar ungefär samma prisklasser som i Sverige.


Maten och dricka kranvattnet

En vanlig fråga när man kommer utomlands är om man kan dricka kranvattnet. Ofta bryr man sig inte ens om att fråga utan köper vatten på flaska för att vara på den säkra sidan. Kan man då dricka kranvattnet på Rhodos? Ja, det kan man! Rhodos har eget grundvatten, mycket dessutom till skillnad från sina grannar till öar och det vattnet är väldigt rent och smakar gott.
Maten då, blir man magsjuk? Man kan bli lite magsjuk. Inte så att man blir däckad, men lite grann. Detta händer bara vissa personer, de flesta känner ingenting. Antagligen beror det på att man inte är van vid bakteriefloran i maten, det har ingenting att göra med att maten på något sätt skulle vara dålig.


Hundar och katter

På Rhodos kryllar det av herrelösa hundar och katter och man ser ofta turister klappa dem. Jag skulle dock vilja rekommendera att man inte gör det. Dessa djur kan plötsligt bli aggressiva och tyvärr bär många av dem på hudsjukdomar och parasiter som faktiskt kan smitta till människor. De är söta och det är lätt att tycka synd om dem, men var försiktiga! Rabies existerar dock inte på Rhodos. Hundarna och katterna på Rhodos springer också gärna ut i trafiken. Det gäller att ha alla sinnen på helspänn så att man slipper köra på en hund eller katt (eller en get för den delen). De kan vara väldigt oberäkneliga.


Farliga insekter och djur på Rhodos

Många tror att bara för att Grekland är ett varmt land så finns det jättefarliga djur. Det är inte riktigt sant. Insekterna är inte farligare än i Sverige utan snarare snabbare och skyggare. Myggen kan ge lite annorlunda bett mot för vad man är van vid. Ormar är sällsyntare än i Sverige och fästingar sätter sig bara på djur (detta gäller inte nödvändigtvis de andra grekiska öarna - t.ex. kan man få fästingar på Simi). Det enda djuret man verkligen bör akta sig för är skorpionen. Undvik att lyfta på stenar och andra saker utan att titta noga under dem. Det är ofta under saker som skorpioner lever. De finns ibland också under marken, så låt inte era barn klafsa omkring i jord eller uppblött lera. Undvik också att simma omkring för mycket över sjögräs eller att gå omkring bland vattenväxter där du inte kan se botten. Här kan finnas fiskar som bränns och sjöborrar. Utanför vattenväxterna brukar man däremot vara helt safe.


Bada på Rhodos

Det är kul att bada på Rhodos men det finns några saker man bör se upp med. Man bör t.ex. inte simma för långt ut med en luftmadrass, se upp så att man inte somnar på en luftmadrass eller annat flythjälpmedel. Framför allt, se efter barnen! Det finns nämligen ganska starka strömmar som kan dra ut en långt till havs och vindarna är inte heller att leka med. Man bör se upp med vindarna överallt, inte bara på stranden. Det gäller att hålla i sina grejer eller lägga någonting på dem så de inte blåser bort. även om det varit helt vindstilla en stund kan det helt plötsligt komma en väldigt stark pust som kan dra iväg med ganska tunga saker. Rhodos är ju en ö så det är därför blåsten kan vara ganska mäktig.


Solen

Man bör skydda sig mot solen, både med kläder, hattar och solskyddskräm. De första dagarna kan man kanske vara lite försiktig och inte vara ute för länge. Många glömmer detta och man kan faktiskt bli yr och t.o.m. grinig av solen och värmen om man är ute för länge. För att inte tala om soleksem och solbränna. Gå aldrig långa sträckor utan en vattenflaska.


Greker, shopping och engelska

Kan greker engelska? Ja, det kan de absolut. Särskilt den yngre generationen. Det går bra att beställa på engelska på restauranger och att prata engelska i affärer. Den äldre generationen kan ha lite det svårare med språket men det brukar gå bra. Många kan faktiskt även svenska och det beror på att det har varit en strid ström av svenska turister till Rhodos sedan 70-talet. Man kan råka ut för att butiksägare tjatar på att man ska komma in i deras affär eller nästan drar i en även om det beteendet minskat betydligt på senare år. Det är hur som helst absolut förbjudet att behandla turister så och det är alla butiksägare på Rhodos egentligen medvetna om. Så vet din rätt!


Trafiken på Rhodos

Trafiken på Rhodos är hektisk, crazy. Vägarna är kaotiskt planerade, greker kör som galningar och turister springer ut i gatan stup i kvarten. Det gäller att vara 100% vaken hela tiden vilket inte är det lättaste när det är så varmt. Försök i alla fall att köra försiktigt, använda säkerhetsbälte och ha hjälm när du kör moped. Var beredd på att andra runt omkring dig inte är lika försiktiga som hemma. Trottoarerna är inte heller de bästa, ibland är de t.o.m. obefintliga. Detta beror på att Rhodos-borna inte har rustat upp dem sedan italienarnas tid.


Bybor och äldre människor

Var beredd på att bli lite uttittad om du kommer som turist till en liten by eller någonstans där det finns lite äldre människor. Många undrar varför dessa personer stirrar så på en men de är bara nyfikna på ett positivt sätt och undrar vilka det är som vill hälsa på i deras by. Den äldre generationen är inte van vid turisterna på samma sätt som den yngre.


Dessa fakta är lite "frequently asked questions" som jag fått under årens lopp av resesugna svenskar. Har ni fler frågor, maila gärna till:
contact (AT) theinformationguru (DOT) com, så lägger jag upp svaren på sajten.